Rökluckor

Rökluckor, eller brandgasventilatorer som de också kallas, huvudsakliga uppgift är att se till brandgasen som uppstår vid bränder leds bort och ut ifrån byggnaden. Montage av brandluckor sker oftast i tak eller på fasad men även i mark. Våra rökluckor öppnas manuellt utåt och kan förses med olika typer av lås.

Vi specialtillverkar alla våra luckor efter de behov och krav som finns. En röklucka tillverkas vanligtvis som överfalsad lucka. Se nedan för detaljerade specifikationer av våra överfalsade luckor.

Rökluckor, eller brandgasventilatorer som de också kallas, huvudsakliga uppgift är att se till så den livsfarliga brandgasen som uppstår vid bränder leds bort och ut ifrån byggnaden. Man monterar ofta brandluckor i tak eller på fasaden men man kan också montera rökluckor i marken. Om det är den bästa vägen att gå, i mitten och längst ner av massiva byggnadskomplex till exempel. Det är tyvärr alldeles för vanligt att folk skadar sig vid bränder. De skadar sig oftast av brandgasen och röken som uppstår. Eftersom röken stiger uppåt ska de genom det ventilationssystem rökluckorna skapar. Våra rökluckor öppnas manuellt utåt kan förses med olika typer av lås.

Tänk även på att det inte bara är rökluckor som är otroligt viktigt vid brand. Det är otroligt viktigt att ha en fungerande brandvarnare för att snabbt kunna upptäcka branden. En brandsläckare och brandfilt ska finnas på plats för att ta hand om mindre bränder. Att ha en utrymningsplan och uppsamlingsplats vid alla offentliga miljöer är otroligt viktigt. Detta så att man vid förekomst av brand vet hur man tar sig ut och var man ska samlas. Då kan man snabbt räkna in personer så ingen fastnat inomhus.

För att skydda branddykare och brandmän rekommenderar vi att utrusta din röklucka med ett skyddsgaller. För att förhindra att man störtar ner i hålet. Man får tänka på hur mycket utrustning de har och även skydd för ansikte med gasmask. Det kan tyvärr vara förödande utifall att en olycka skulle uppstå.

Tänk på din säkerhet och säkerheten för alla runtomkring dig. Tänk också på rökdykarnas och brandmännens säkerhet. Med en röklucka så kan man leda både rök och värme ut. Vilket gör så att man skyddar både personer i byggnaden när de ska evakueras. Men också rökdykarna och brandmännen när de ska släcka branden och skydda människor som är kvar i byggnaden.

Vi specialtillverkar alla våra luckor och de görs utefter de behov och krav som finns från dig. En röklucka kan t.ex. tillverkas som överfalsad lucka. Se nedan för detaljerade specifikationer av våra överfalsade luckor.

Olika modeller av rökluckor

Vanligast är att tillverka rökluckan i aluminium, men vi levererar även luckor av rostfritt eller SS-stål (2333 och 2343). Den vanligaste modellen är en överfalsad lucka.

ABAT-lucka, överfalsad (fig 1-2)
Nedstigningsluckan kan erhållas som enkellucka (fig 1) och som dubbellucka med fast eller löstagbar mellanbalk eller med överlappning utan mellanbalk (fig 2). Luckan är avsedd för användning utomhus och inomhus samt i vägg (fig 2). Luckan är tillverkad av plåt, aluminium EN AW-5754, med specialutformad ramprofil (se exempel i fig 1) av aluminium EN AW-6063.

Luckan är förstärkt med I-profiler av aluminium EN AW-6063. Luckan kan förses med isolering av 50- eller 100 mm styrencellplast (frigolit, λ=0,040 W/m K) innanför en skyddsplåt av aluminium EN AW-6063 Lucka kan fås med gummilist av EPDM (enligt SIS 16 27 00) Luckor enligt fig 1-2 har uppställningsbeslag med gasfjäder av rostfritt stål, handtag och låsbygel för hänglås. Samtliga luckor kan (om en mer skyddad låsning önskas) förses med Abat fjärrvärmelås (fig 3A). Om luckan ska användas som utrymningslucka kan den utrustas med Abat paniklås (fig 3B), som gör den öppningsbar inifrån även när den är låst med hänglås från utsidan.

Ingjutningsram typ A
Formsättning och betongskrotning kan undvikas om ramen beställs med förhöjning typ C motsvarande betongens tjocklek.

Eftermontering
Tex typ B1, B2 (se fig 1).

Låstyper
Det går att få luckan med olika typer av lås, men det vanligaste idag är ett fyrkantslås med tillhörande nyckel.

Fig 1. Enkel, överfalsad lucka samt exempel på ramprofiler
Fig 2. Dubbelluckor, överfalsade med löstagbar mellanbalk resp. överlappning

Fig 3ab. Olika låstyper

Mått​

Luckorna kan levereras i enkelutförande eller i kombinerat utförande (två eller flera sammanbyggda). Max storlek enkellucka är 1400×2900 mm. Delade luckor i samma ram kan tillverkas i betydligt större storlekar. Alla luckor tillverkas manuellt och speciallösningar är möjliga.

Ytbehandling (av lucka och ram)

Avfettning, grundning med primer och pulverlackering. Standardkulör grå (RAL7037), annan kulör kan erhållas.

Ingjutning eller Eftermontage

Alla våra luckor kan beställas med ram för ingjutning eller för eftermontage. Vid beställning av luckor med ingjutningsram kan du välja en förhöjd ram som anpassas efter tjockleken på betongen, för att underlätta arbetet vid formning samt få ett snyggt resultat .

Vid beställning av röklucka behöver följande uppgifter anges:​

Det finns PDF filer om våra luckor om du vill titta närmare. Du hittar mer information under länken ”dokument”.

ABAT skyddsgaller (fig 4-5)

Skyddsgaller av två typer, löstagbart galler (fig 4) och fast, sk kvarnlucksgaller (fig 5). Båda typerna kan levereras infästa i ram eller lösa för eftermontering i befintlig anläggning samt passar till såväl överfalsad som plan lucka. Skyddsgallren är tillverkade av aluminiumrör EN AW-6063, dimension 40×25 mm, godstjocklek 2 mm. Galler kan även fås i rostfritt stål.

Varmt välkommen att kontakta oss om du önskar mer information gällande våra rökluckor.

Fig 5. ABAT skyddsgaller, fast sk. kvarnlucksgaller

Fig 4. ABAT skyddsgaller, löstagbart

Fig 6. Röklucka

Fig 7. Röklucka

Tillbehör till våra luckor finner du här.

Har du frågor – kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Du når oss på 019-14 01 70 eller info@abat.se