Inspektionsluckor

Inspektionsluckor är utformade som tak-, vägg-, eller golvluckor. Deras syfte är att göra det enklare vid inspektioner, kontroller eller besiktning. Inspektionsluckor är ofta kamouflerade på ett eller annat sätt så de passar in i omgivningen. Inspektionsluckor kan vara fyrkantiga (plana/ överfalsade) eller runda (plana). Man behöver sällan ändra på eller serva en inspektionslucka när den väl är monterad och fast installerad.

Nybyggnationer med Inspektionsluckor

Vid nybyggnationer är det vanligtvis snickaren som installerar inspektionsluckorna i både golv, vägg och tak. Men det är sällan denne som nyttjar luckan efteråt. Ibland kan en elektriker behöva komma åt ledningar som dragits utifall att något behöver skarvas vidare. Finns det elledningar som dragits i taket kan man ofta komma åt dessa genom att flytta på undertaket. Om elledningar är dragna i väggen så kan en inspektionslucka eller inspektionsluckor monteras. För att lättare komma åt dessa ledningar och då väldigt bra att ha.

Man behöver sällan ändra på inspektionsluckan eller serva den när den väl är monterad och fast. Det tillbehöret som finns när inspektionsluckan väl är monterad är då nyckeln, som brukar vara en fyrkantsnyckel. Det går såklart att få luckan med andra typer av lås, prata med oss vid önskemål.

Specialtillverkning av Inspektionslucka

Vi specialtillverkar alla våra luckor. Vi ser också till att de krav som ställs från dig och där de ska monteras uppfylls. Även att den klarar alla krav och behov och som finns. Prata gärna med oss om du har frågor eller är osäker på vilken typ av inspektionslucka som du ska ha. Vare sig det är en golvlucka eller en vägglucka. Nedan kan du se flera detaljerade specifikationer av våra plana luckor.

ABAT-Inspektionsluckor, (plan eller överfalsad, fig. 1-2)

Nedstigningsluckan kan erhållas som enkellucka (fig 1) och som dubbellucka med fast eller löstagbar mellanbalk eller med överlappning utan mellanbalk (se fig 2). Användningsområde inomhus, även i vägg. Luckor för vägg utomhus förses med dropplist i överkant. Luckan är tillverkad av aluminiumdurkplåt, (kvalitet EN AW-5154) med specialutformad ramprofil (se exempel i fig 1) av aluminium (EN AW-6063). Luckan har förstärkningsprofiler och kan förses med isolering och skyddsplåt lika den överfalsade luckan. Nedstigningsluckor enligt fig 1-3 har uppställningsbeslag med gasfjäder av rostfritt stål och infällt handtag. Luckorna kan förses med gummilist samt Abatlås för fyrkantsnyckel, se fig 3.

Fig 1. Enkel, överfalsad lucka samt exempel på ramprofiler.

Fig 2. Dubbelluckor, överfalsade med löstagbar mellanbalk resp. överlappning.

Mått

ABAT-lucka, fyrkantig (fig 5)

Luckorna kan levereras i enkelutförande eller i kombinerat utförande (två eller flera sammanbyggda). Maxstorlek för enkellucka är 1400×2900 mm. Delade luckor i samma ram kan tillverkas i betydligt större storlekar. Alla luckor tillverkas manuellt och därför är speciallösningar och storlekar möjliga.

ABAT-lucka, rund (fig 4)
Lucka avsedd för montering på rund nedstigningsbrunn av t.ex. betong eller plast. Luckan anpassas till ytter- och innerdiametern på brunnen, varför dessa mått måste anges vid beställning. Luckan är försedd med låsbygel för hänglås. Skruv för fastsättning av lucka och låsbygel medföljer.

Mått rund lucka
Lock för diameter upp till 3000 mm kan tillverkas.

Låstyper
Det går att få luckan med olika typer av lås, men det vanligaste idag är ett fyrkantslås med tillhörande nyckel.

Tillägg

Ytbehandling
Luckan levereras obehandlad eller enligt önskemål.

Ingjutningsram typ D
Formsättning och betongskrotning kan undvikas om ramen beställs med förhöjning typ E motsvarande betongens tjocklek.

Eftermontering
Är möjligt och anges vid beställning.

Ingjutning eller Eftermontage

Alla våra luckor kan beställas med ram för ingjutning eller för eftermontage. Vid beställning av luckor med ingjutningsram kan du välja en förhöjd ram som anpassas efter tjockleken på betongen, för att underlätta arbetet vid formning samt få ett snyggt resultat .

Fig 4. ABAT-lucka, rund
Fig 5. Plan aluminiumlucka

Fig 3ab. Olika låstyper.

Vid beställning av inspektionslucka behöver följande uppgifter anges:

Det finns PDF filer om våra luckor om du vill titta närmare. Du hittar mer information under länken ”dokument”.

Vid beställning av skyddsgaller anges:

Tillbehör till våra luckor finner du här.

Har du frågor – kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Du når oss på 019-14 01 70 eller info@abat.se